Het is 2019! En met dit nieuwe jaar zijn er direct een aantal belangrijke punten met betrekking tot omzetbelasting. Het nieuwe kwartaal is begonnen, wat betekent dat er BTW aangifte gedaan moet worden over het afgelopen kwartaal, namelijk Q4 van 2018. Doe de aangifte op tijd om boetes te voorkomen. Voordat je het weet ligt er namelijk een brief met aangehechte acceptgiro op de mat. Zonde van het geld. Hoeveel BTW je precies moet afdragen is natuurlijk altijd de vraag. BTW berekenen via deze website is dan ook de meest eenvoudige manier. Je voert bijvoorbeeld je totale omzet in, en je weet hoeveel BTW je moet afdragen aan de fiscus.

BTW berekenen, een nieuw laagtarief

Mocht je het nog niet hebben gemerkt, vanaf 1 januari is een nieuw laagtarief van kracht. De oude zes procent is verhoogd naar negen procent. Een flink aantal producten zijn hierdoor duurder geworden, en dan met name boodschappen. Ook de taxi, kapper en het theater zijn duurder geworden in 2019.

https://btwonlineberekenen.nl heeft rekening gehouden met deze verhoging. Met de handige calculator kan je BTW berekenen voor zowel het 6% als het 9% tarief zodat je de af te dragen omzetbelasting over 2018 nog kunt terugrekenen.

Verhoging terecht?

Ik snap dat het BTW laagtarief is verhoogd voor bepaalde producten en diensten. Dat een taxirit op het laagtarief zit vind ik sowieso al merkwaardig. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vlees. Maar groente en fruit? Naar mijn mening dienen deze levensmiddelen zo voordelig mogelijk beschikbaar te zijn voor iedereen, het liefste zónder belasting toegevoegde waarde. Gek genoeg kiest ons kabinet ervoor om gezond eten te belasten in plaats van te belonen. Iets wat niet helemaal klopt met de geschetste plannen om Nederland gezonder te laten leven.