Damwandplaten worden de laatste jaren steeds vaker toegepast voor het wind- en waterdicht maken van wanden en daken. In het verleden werden alleen dakpannen gebruikt, maar de laatste jaren worden er voor kantoren, fabriekshallen, stallen en dergelijke steeds vaker damwandplaten toegepast. Ze zijn niet duur en isoleren direct wanneer je damwandplaten gebruikt die van een isolatiemateriaal voorzien zijn. De damwandplaten zijn ook snel en eenvoudig te monteren. Ze worden over het algemeen van staal of aluminium gemaakt.

De stalen damwandplaten
De stalen damwandplaten kunnen door de coatinggarantie, die erop aangebracht is, 40 jaar mee. Ze zijn betrekkelijk goedkoop en kunnen snel worden aangebracht. Ze zijn sterk genoeg om er zonnepanelen op te bevestigen en zijn eenvoudig om schoon te maken.

Soorten damwandplaten
Je kunt damwanddakplaten van staal nemen die geïsoleerd zijn. Ze worden ook wel sandwich damwanddakplaten genoemd. Deze platen zijn van een isolatielaag voorzien en kunnen daardoor een gebouw een hogere RC- waarde verschaffen. Wanneer een gebouw niet geïsoleerd hoeft te zijn, kun je kiezen voor niet geïsoleerde damwandplaten. Wanneer deze damwandplaten worden voorzien van een anti-condensvilt wordt er druppelvorming aan de binnenzijde van de dakplaten voorkomen. Op deze manier zal een opslagruimte toch gewoon droog kunnen blijven.

Damwandplaten
De damwandplaten zijn geprofileerd en voorzien van een trapezium- of een golfprofiel. Daarom worden ze ook wel damwandprofieldakplaten genoemd. Ze worden gebruikt voor de daken van hallen, loodsen en stallen. Deze platen zijn betrekkelijk goedkoop en eenvoudig te monteren. De platen worden vastgezet met speciale damwandschroeven. Je maakt damwandplaten vast op de onderconstructie. Je moet letten op de windrichting. Je moet het geheel zo monteren dat de overlap met de heersende windrichting mee wordt gemonteerd. Komt de wind van rechts dan moet je aan de rechterzijde beginnen met het monteren van de platen. Het is een goede manier om een dak en wanden dicht te maken.